Kunstnerruten ved Vognserup Gods

For at understøtte gæsters oplevelser og tiltrække flere er det ønsket at etablere ”kunstnerruten ved Vognserup”. Det er en 1,1 km lang sti, hvor man vil kunne opleve mange af guldaldermalernes berømte motiver udover det historiske herregårdsmiljø. Dermed knyttes en fysisk naturoplevelse til kunstværker på mange danske museer. Hidtil har området været utilgængeligt, men det er gradvist opstrammet til tidligere tiders landskabspark. Der mangler dog adgangsforhold og mulighed for at bevæge sig rundt. Projektet vil give gæster glæde af store ressourcer i naturen og kulturen.

Dermed bliver et stykke dansk kulturarv gjort anvendeligt og tilgængeligt for alle, idet den bevaringsværdige lade danner ramme om alt fra private fester, arrangementer for skolebørn, foreninger, firmaarrangementer mm. Den har dog langt større potentiale, hvis den kombineres med adgang til natur og smukt landskab. Inden for gåafstand findes et romantisk parkanlæg, en gårdsplads med piksten og hovedbygningen fra 1559.

Vognserup er berømt for mange stemnings- og landskabsmalerier af guldaldermalerne J.Th. Lundbye, P.C. Skovgaard, impressionisten Th. Philipsen m.fl. Malerierne hænger på Statens Museum for Kunst, Glyptoteket, Hirschsprungske Samling, ARoS, Ordrupgård, Randers Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum m.fl.

Vognserup er hyppigt nævnt i dansk kunsthistorie. Museumsinspektør Jesper S. Knudsen (Odsherreds Kunstmuseum) skrev: ”Alléen ved Vognserup er virkelig blevet et ikon i dansk kunsts topografi”. Vi er igennem tiden ofte blevet spurgt fra universiteter, aftenskoler, højskoler m.fl., om vi kunne vise, hvor kunstnerne har malet. Desværre var motivområderne tilgroet i krat og ”tidens tand”. Den perle i dansk kunst- og kulturhistorie vil vi gerne lade gæster opleve. Mange af malerierne er, i samarbejde med museerne, samlet på vores hjemmeside, og der er tilladelse til, at vi kan formidle dem direkte på de steder, hvor motiverne er malet.

Støttebeløb:

400.000 kr.

Kommune:

Holbæk

Projektholder:

Vognserup Gods

Ansøgningsfrister

16. august 2024 kl. 15.00
Se udvælgelseskriterier under
menupunktet ‘Kriterier’.

Udviklingsstrategi

Vores udviklingsstrategi er meget vigtig i udvælgelsen af projekter. Læs den her.

Bliv medlem

Er du over 15 år og bor/arbejder fast i én af de fire kommuner, kan du gratis blive medlem.

Få hjælp i ansøgningsprocessen

Vores koordinatorer er klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for konkret vejledning om ansøgningsprocessen eller sparring til din projektidé. Det er gratis at få vejledning.

Inden du kontakter os, opfordrer vi dig til at have læst vores udviklingsstrategi. Du finder også mange svar i Vejledningen om tilskud til LAG-projekter (i boksen ‘Lovgrundlag & Vejledninger’) fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Marina Petersen

Udviklingskonsulent

Tlf: 20 60 77 91

Hverdage
9.00-14.00

Stig Andersen

Stig Andersen

Sekretariatsleder

Tlf: 20 60 77 90

Man- tirs- og torsdage
8.30-15.00

LAG Nordvestsjælland

LAG Nordvestsjælland er en forening, som gennem lokalt forankrede projekter vil bidrage til udviklingen af landdistrikterne i Holbæk, Sorø, Odsherred og Kalundborg kommune. Det gør vi ved at samarbejde bredt med områdets ildsjæle, borgere, erhvervsliv og iværksættere.

Vi er en åben forening, som alle over 15 år bosiddende eller arbejdende i en af de fire kommuner kan blive medlem af. Du kan gratis blive medlem af LAG ved at melde dig ind her på hjemmesiden.

Du kan også lære os bedre at kende ved at læse vores udviklingsstrategi.